اختلالات پوستی مرتبط با بیماری سلیاک چیست بیماری سلیاک یک اختلال خود ایمنی است که می تواند باعث انواع اختلالات پوستی شود. اختلالات پوستی زیر با بیماری سلیاک مرتبط است:
- درماتیت هرپتی فرمیس (DH): DH یک بثورات پوستی شدید و مزمن است که با بیماری سلیاک همراه است. در نظر گرفته می شود که شکل پوستی بیماری سلیاک است و به بیماری سلیاک مرتبط است، نه حساسیت گلوتن غیر سلیاک. علائم DH شامل خارش شدید و تاول زدن پوست است[4][5].
- اگزما: افراد مبتلا به بیماری سلیاک ممکن است اگزما داشته باشند، یک بیماری پوستی که باعث قرمزی، خارش و التهاب پوست می شود[1][2].
- پسوریازیس: پسوریازیس یک بیماری خودایمنی مزمن است که باعث می شود سلول های پوست به سرعت ساخته شوند و در نتیجه لکه های ضخیم و پوسته پوسته روی پوست ایجاد می شود. افراد مبتلا به بیماری سلیاک ممکن است پسوریازیس داشته باشند[1][2].
- آکنه: افراد مبتلا به بیماری سلیاک ممکن است آکنه داشته باشند، یک بیماری پوستی که باعث ایجاد جوش و دانههای سرسیاه میشود[1][2].
- خشکی مزمن پوست: افراد مبتلا به بیماری سلیاک ممکن است پوست خشک مزمن داشته باشند[1].
- کهیر: کهیر یک بیماری پوستی است که با خارش و جوش های برجسته روی پوست مشخص می شود. افراد مبتلا به بیماری سلیاک ممکن است کهیر داشته باشند[1][2].
- آلوپسی آره آتا: آلوپسی آره آتا یک اختلال خود ایمنی است که باعث ریزش مو می شود. افراد مبتلا به بیماری سلیاک ممکن است آلوپسی آره آتا داشته باشند[1][2].
یک مطالعه اخیر نشان داد که در مقایسه با جمعیت عمومی، بیماران مبتلا به بیماری سلیاک در معرض خطر طولانی مدت بسیاری از اختلالات پوستی شایع، از جمله اگزما، پسوریازیس، کهیر، ویتیلیگو، آکنه و آلوپسی آره آتا هستند[2].
منابع:
[1] https://www.verywellhealth.com/celiac-disease-gluten-sensitivity-linked-to-skin-issues-563126
[2] https://celiac.org/about-the-foundation/featured-news/2021/12/risk-of-skin-disorders-in-patients-with-celiac-sease/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3369470/
[4] https://www.schaer.com/en-us/a/gluten-free-skin-conditions
[5] https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/dermatitis-herpetiformis/
[6] https://www.semanticscholar.org/paper/125cd29443deb1d326d0886a1a4bab65289f3e3e